Szobafoglalás
 
 

Történet

Helytörténet

Az Őrség, mint néprajzi tájegység már a Honfoglalás idején fontos szerephez jutott, hiszen – mint ahogy nevéből adódóan is – fontos határvédelmi szerepet töltött be, egészen az Árpád-kor végéig, 1392-ben már a határvédelemmel járó kiváltságok is megszűntek.

Településünk történelmét is ugyan erre a századra datálhatjuk, első említése 1342-ből való, amikor még Chede néven ismerték. A 19. századig a jobbágy lakta, „szeres” település szerkezet jellemezte, mely az Őrségben jellegzetesnek számított. Sajnos a következő század hozta változások a település elöregedéséhez vezettek, oly annyira, hogy a pusztaszentpéteri település rész mára ki is halt, hiszen a nagy arányú népvándorlás következtében a jövőt biztosító fiatalság már nem Csöde települését erősítik.

Viszont az Őrség néprajzi és természeti jelentősége miatt községünk a mai napig a hagyományőrzés és a természetjárás egyik turisztikai központja.

A ZalaegerszegZalalövőŐriszentpéter főútvonalról, Felsőjánosfánál becsatlakozva, mellékútról érhető el, melyet a táblajelzéseknek köszönhetően eltéveszteni sem lehet. A Zala folyó által ketté választott településünk Alsócsödei része a főút közelsége révén a rendszeres helyközi távolsági járatokkal könnyedén megközelíthető, ahonnan is a Felsőcsödére való átjutás már csak egy kellemes séta a folyón át. Az autóbuszos közlekedés mellet, Alsócsöde a Boba-vasútvonallal is össze van kötve, Felsőjánosfa megálló néven. Ennek köszönhetően Zalalövő, Zalaegerszeg, valamint Körmend is közvetlenül elérhető.